Massasjens effekter:
Massasje kan ha en mengde helsefremmende effekter på kropp og psyke, langt utover de mest kjente som reduksjon av muskelspenninger og relaterte plager.
Massasje kan øke leddmobilitet, øke blod- og lymfegjennomstrømning i muskulatur og bindevev og bidra til generell økt fysisk og psykisk avspenning og velvære.
Massasjens effekter på kroppen:
Øker metabolismen (energiomsetningen)
Fremskynder restitusjon etter skade eller inngrep etter at den akutte fasen er over (og visse massasjeteknikker kan også redusere omfanget av arrvev)
Øker leddmobilitet (også kalt Range Of Motion – ROM), særlig når kombinert med aktive og/eller passive bevegelser
Demper smerter relatert til muskelspenninger og kramper
Øker blod- og lymfesirkulasjon (og gir dermed økt tilgang på oksygen og næringsstoffer til kroppens celler, samt øker utskillelsen av avfallsstoffer)
Opprettholder og styrker hudens funksjon (på grunn av den økte blod- og næringstilførselen til huden)
Øker nivået av hvite blodceller i blodet, særlig av typen lymfocytter. Lymfocyttene «patruljerer» blodet på jakt etter skadelige stoffer og inntrengere, og er viktige bestanddeler i immunforsvaret
Har positiv effekt på kroppen som helhet grunnet den økte blod- og lymfesirkulasjonen man oppnår med massasjeteknikker som jobber ned i vevet
Mange smertetilstander kan lindres med massasje. Muskelrelaterte smerter kan kureres med massasje.
En del betennelsestilstander i senefester kan være forårsaket av muskelspenninger eller aktive triggerpunkt med utstrålende smerte til andre områder av muskulaturen.
Massasje skal ikke benyttes direkte på et område med aktiv betennelse, men muskelspenninger og triggerpunkt i andre deler av muskelen kan behandles.
Ofte er betennelsen i senen sekundær til muskelspenningen eller triggerpunktet, og man kan derfor i mange tilfeller fjerne årsaken til betennelsen på denne måten.
Massasje virker forebyggende på muskelplager, og øker restitusjonen i muskulatur etter trening raskere enn ved hvile.
#norgesmassasjeforbund